Ciconia Consort · Italiaanse Kerst

ciconia header
Category
Konzert
Date
Sunday, 19 December 2021 15:00
Venue
Nieuwe Kerk (Den Haag) - Spui 175, 2511 BM Den Haag
Telephone
+31 70 8800300
Email

Bezetting

Ciconia Consort onder de leiding van Dick van Gasteren

Gastsolisten:

  • Lavinia Meijer (Harp)
  • Jan Kristof Schliep (Tenor, Doedelzak)

Programma

  • Hugo Wolf (1860-1903) – Italiaanse serenade
  • Ludovico Einaudi (geb. 1955) – Divenire voor harp en strijkers
  • Pietro Mascagni (1863-1945) – Intermezzo uit Cavaleria Rusticana
  • Ermanno Wolf-Ferrari (1876-1948) – Serenade voor strijkers
  • Arcangelo Corelli (1653-1713) – Concerto Grosso op. 6 no. 8 (Kerstconcert)
  • William Alwyn (1905-1985) – Lyra Angelica voor harp en strijkorkest
  • Nino Rota (1911-1979) – Concerto per archi

Ciconia Consort presenteert samen met stersoliste Lavinia Meijer een afwisselend familiekerstconcert in Italiaanse sferen. Italië is het land waar kerstmis werd uitgevonden; al in het oude Rome was 25 december een feestdag, de ‘Saturnalia’, ter viering dat de dagen weer langer werden. De geschiedenis van de kerststal gaat terug tot 1223, toen Franciscus van Assisi een kunstenaar vroeg de geboorte van Christus uit te beelden. Jezuïeten en Dominicanen verspreidden vervolgens de kerststaltraditie naar alle uithoeken van het land.

De harp kennen we als symbool van de schaapherder en latere koning David. In het beroemdste kerstlied aller tijden ‘Stille Nacht’, zingen we nog steeds over Davids Zoon, geboren in Bethlehems stal. Alle reden om ruim baan te geven aan Lavinia Meijer en de harp. Bijzonder is dat zij niet alleen optreedt als soliste in het Lyra Angelica van William Alwyn en het Divenire van Einaudi, maar ook een paar prachtige harppartijen in het orkest zal vertolken.

Bekende en geliefde stukken zoals het Intermezzo uit de Cavaleria Rusticana, het kerstconcert van Corelli en de minder bekende, verrassende Serenade van Wolf-Ferrari, worden afgewisseld met vertellingen door dirigent Dick van Gasteren over eeuwenoude en hedendaagse Italiaanse muzikale kersttradities. En, in het land van Don Camillo en Fellini mag muziek van de filmcomponist Nino Rota natuurlijk niet ontbreken.

https://ciconiaconsort.nl/concertagenda/italiaanse-kerst/